Tehnika

Dva saveta za lepši život: Štede vreme i novac i čuvaju planetu

hisense mašine za pranje veša 5

Samo dva jednostavna koraka dele vas svaki dan od lepšeg i održivijeg života – otkrivamo ih za vas!

Baš svaki pojedinac – svako od nas – u mogućnosti je da napravi pozitivnu promenu i pomogne u očuvanju planete i životne sredine prihvatajući tek jedan jednostavan savet za uštedu energije ili redukciju otpada i karbonskog otiska. Od načina na koji koristimo kućne uređaje do naših svakodnevnih navika, postoji praktično bezbroj sitnih koraka, čijim ćemo preduzimanjem napraviti veliki uticaj za lepši život u harmoniji s prirodom.

Tim povodom pripremili smo dva saveta, koja će vam pomoći da svaki dan napravite neke od malih, ali vrlo važnih koraka za spas naše planete.

Savet #1: Uštedite vodu, energiju i trud dok perete sudove

Mnogi ljudi ne shvataju da je ispiranje sudova tekućom vodom pre stavljanja u mašinu za pranje sudova gubitak dragocenog resursa. Ovaj jednostavan korak će smanjiti potrošnju energije, vode i vaše račune. Najnovije tehnologije mašina za pranje sudova su dovoljno moćne da uklone svu preostalu hranu, tako da će samo struganje većih čestica pre stavljanja u mašinu za pranje sudova obaviti posao.

Da bi se dodatno optimizovala potrošnja vode i energije, mnogi kucni aparati su opremljeni naprednom tehnologijom senzora. Takav je slučaj sa mašinama za pranje posuđa Gorenje i Hisense sa automatskim programima, koji automatski prilagođavaju ciklus pranja kako bi svaki put obezbedili besprekorno čisto posuđe, koristeći što manje vode i energije.

hisense mašine za pranje veša 4

Efikasno pranje nije striktno ograničeno na toplu vodu na pari – mašine za pranje posuđa Gorenje i Hisense poseduju inovativno UV svetlo u hidrauličnom sistemu, koje pruža antibakterijski efekat čak i na nižim temperaturama, uklanjajući do 99,9 odsto bakterija i virusa iz vode za ispiranje.

hisense mašine za pranje veša 1

hisense mašine za pranje veša 6

Savet #2: Brža i zelenija rutina pranja i sušenja veša

Pranje različitih tkanina sličnih boja na 30°C u jednom punjenju eliminisaće potrebu da čekate da napunite punu mašinu za veš određene vrste veša. Veće stope centrifuge rezultiraju smanjenjem vlage, čineći proces sušenja ekonomičnijim i bržim.

gorenje henkel paket 2

Da li ste znali da korišćenje pare na kraju ciklusa može čak da eliminiše i potrebu za omekšivačem?

Dezinfekcija odeće se može obaviti na čak 60°C, bez ikakvih dodatnih troškova. Hajde, zato sada da pričamo malo i o efikasnoj rutini sušenja. Da li ste jedan od onih koji misle da će preopterećenje uštedeti energiju? Jer, niste u pravu – preopterećenje mašine za sušenje veša zapravo ograničava protok vazduha unutar bubnja, što otežava efikasnu cirkulaciju toplog vazduha. Ovo utiče na proces sušenja i zahteva da sušara radi duže vreme da bi se postigla suvoća. Produženi ciklus rezultira povećanom potrošnjom električne energije ili gasa i povećava račun za struju. Da biste optimizovali potrošnju energije, pratite preporučenu količinu veša po seriji, na osnovu maksimalnog punjenja programa.

gorenje mašina 2

Bonus savet: Temeljno ceđenje ili centrifugiranje odevnih predmeta pre sušenja će smanjiti vreme sušenja i potrošnju energije.

Vodeći se ovim savetima pročešljajte uputstva za korišćenje svojih kućnih aparata, u kojima ćete sigurno pronaći dodatne korisne savete o tome kako da uštedite energiju tokom korišćenja, ali i druge resurse.

lifestyle kv series 5s clean.tif

Prestižna EcoVadis medalja

Hisense Europe, proizvođač kućnih aparata pod brendovima Hisense i Gorenje iz Srbije, Slovenije i Češke, nagrađen je srebrnom medaljom EcoVadis. EcoVadis procenjuje preko 100.000 kompanija, u više od 200 različitih industrija i 175 zemalja, a srebrna medalja svrstava kompaniju Hisense Europe u kategoriju onih koje već danas posluju tako da ostvare minimalan uticaj na svoje lokalno, ali i globalno okruženje, koje će štititi i ubuduće.

Vreme je da svako od nas preduzme sve što lično može u cilju zaštite planete, jer drugi dom nemamo, a situacija sa zagađenjem postala je gotovo neizdrživa. Malim koracima do velikih promena, zajednički i svako od nas. Počnite već danas!

5s series lifestyle kv side view clean.jpg

Leave a Reply