Preporuke

Kako da vam kuća uvek bude uredna?

uredna kućai like everything to be in its place

Kuće postaju neuredne — to je samo deo života. Ali taj nered, koliko god da je normalan, može brzo da izmakne kontroli i postane naizgled nepremostiv problem. Višak stvari i nered mogu uticati na našu sposobnost da se osećamo udobno u sopstvenom prostoru. Zato je veoma važno imati metode za organizaciju kuće. Primenom nekih trikova za organizaciju doma, kao što je korišćenje multifunkcionalnog skladišta, određivanje prostora za sve i jasno označavanje predmeta, možete transformisati svoj dom u opuštajuće i mirnije okruženje. Čak i kada stvari ponovo postanu neuredne (što hoće), bićete bolje opremljeni rešenjima da vratite svoj dom u red.

Dakle, nastavite da čitate za naše neke od naših najboljih ideja za organizaciju kuće koje će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj prostor.

Čist i uredan dom može poboljšati vaše mentalno zdravlje — evo odakle da počnete

Jedan od najbržih načina da uklonite nered iz svog doma je da očistite svoje radne ploče i površine od svega što je nepotrebno ili nije na mestu. Prošetajte po svojoj kući sa praznom kantom ili korpom i sakupite ove razne predmete i vratite ih tamo gde im je mesto dok idete.

Oslobodite se stvari koje ne koristite.

Sledeći korak zahteva malo više vremena i energije, ali vredi. Ispraznite svoje fioke, ormare, plakare i još prostora u kojima skladištite nered i napravite inventar stvari koje su vam zaista potrebne—i stvari koje zaista ne trebate. Stavite predmete koje više ne koristite ili vam nisu potrebni u vreće ili kutije namenjene za doniranje ili bacanje.

Napravite određeni prostor za sve

Izvadite sve iz fioka, ormara i ormara. Biće gore pre nego što bude bolje. Verovatno ste je već čuli, ali ta prastara izreka je posebno tačna kada je u pitanju kućna organizacija. Ali da biste zaista organizovali sve pretrpane i haotične delove vašeg doma, morate prvo da izvadite sve iz prostora u kojima se stvari gomilaju. Dakle, potpuno ispraznite svoje fioke, ormare i komode (radite različite prostorije i prostore u različito vreme), tako da možete da vidite sa čime radite.

Stavite slične predmete zajedno

Sada kada su vaši prostori za skladištenje ispražnjeni, možete početi da vraćate stvari. Obavezno ostavite slične predmete zajedno i dajte svakoj kategoriji predmeta određenu policu, fioku ili lokaciju. Na primer, u kuhinji je logično da sve svoje stakleno posuđe stavite u isto mesto, tako da tačno znate gde da idete kada ste žedni. A u vašem ormanu pomaže da objesite sve svoje jakne zajedno, tako da možete da vidite sve svoje opcije odjednom kada treba da izaberete spoljni sloj.

Iskoristite vertikalni prostor

Koristite zidove, plafone i zadnju stranu vrata.
Da biste zaista optimizovali prostor u kojem živite, svaki kvadratni inč vašeg doma smatrajte prostorom za skladištenje ili organizacionom mogućnošću. Pogledajte dalje od svojih postojećih ugrađenih elemenata i nameštaja da razmislite o različitim načinima na koje možete da koristite svoj zidni prostor, poleđinu ormara ili vrata ormara.

Investirajte u rešenja za vertikalno skladištenje.

Viseći stalak za lonce i tiganje, zidni stalak za šešire i kapute, kancelarijski zidni organizator i više vertikalnih predmeta za skladištenje kao što je ovaj vredna su ulaganja za oslobađanje prostora u vašem domu.

Koristite korpe i kontejnere

Idite po svom domu i identifikujte predmete koji su nasumično naslagani, nagomilani ili skupljeni na vašim policama ili u ormarićima. (Ovo bi bili funkcionalni predmeti bez dekoracije—kao što su dodatni punjači i elektronika, ili medicinski materijal—koji su vam potrebni, ali nemate mesto za njih.) Sakupite ove predmete i počnite da ih ređate po kategorijama da vidite koliko vam različitih prostora za skaldištenje treba.

Pronađite korpe i kontejnere koji odgovaraju vašem dekoru.

Organizacija ne mora da bude trn u oku. Investirajte u kvalitetne korpe za skladištenje ili kontejnere koji su u skladu sa vašim stilom dekoracije tako da možete neprimetno da ugradite strategije organizacije u svoj dom. Koristite ove kontejnere da biste dali dom onim predmetima koji su bili labavi ili neuredni.

Iskoristite prostor na zidu

Dodajte plutajuće police. Zidne police mogu biti odlična prednost i za dodatno skladištenje i za dekoraciju. Možete ih koristiti za izlaganje sitnica i knjiga, a možete ih okačiti na mestima gde nemate preko potrebnih ormara ili polica. Na primer, ako postoji neiskorišćen prostor na zidu iznad mašine za pranje ili sušenje veša, razmislite o tome da dodate policu iznad za skladištenje zaliha.

Montirajte police i kuke.

Prazan zidni prostor je takođe odlična prilika da nadoknadite prostor za ormar koji nedostaje vašem domu. Na primer, ako nemate dovoljno prostora u ormaru u spavaćoj sobi, možete koristiti zidne police i kuke da okačite dodatne predmete.

Koristite stražnje strane vrata

Organizatori preko vrata mogu biti posebno korisni za one dodatne odevne predmete koji nemaju čist dom, kao što su torbice, šalovi, kaiševi i još mnogo toga. Dodavanje jednog od ovih u unutrašnjost vrata ormara može pomoći da se iskoristi dodatni prostor u ormaru i sačuvaće nered skrivenim kada su vrata zatvorena.

Napravite raspored čišćenja

Podelite kućne poslove na nedeljne, mesečne i godišnje zadatke. Kućni poslovi mogu biti stalni i beskrajni. Dok se neki zadaci čišćenja, poput posuđa, moraju obavljati svakodnevno, drugi umesto toga mogu biti deo vaše nedeljne, mesečne ili čak godišnje rutine čišćenja. Na primer, možda ćete želeti da odredite svaku nedelju kao dan za pranje celokupne posteljine, dok je zadatak organizovanja kao što je čišćenje ormana možda bolje raditi sezonski, svakih nekoliko meseci.

Imati rutinski raspored za različite zadatke čišćenja i organizovanja može vam pomoći da ostanete u toku sa svime i sprečite da se ovi poslovi ne osećaju previše.

Organizovanje svake sobe i ugla vašeg doma može potrajati. Dakle, idite polako i prođite kroz svoj dom tako što ćete se baviti jednim malim projektom u isto vreme. U početku se može činiti da je mnogo posla, ali isplata urednog i organizovanog doma je toliko vredna toga.

Foto: People Images/gettyimagesplus

Leave a Reply