Moja bašta

Koliko često treba zalivati baštu?

Koliko često treba zalivati baštu?Koliko često treba zalivati baštu?

Uzgajanje sopstvenog povrća je uživanje i donosi veliko zadovoljstvo, ali zahteva određen napor. Zalivanje je neizbežan deo gajenja useva, a mnogi početnici se često pitaju koliko često treba zalivati biljke.

Kako pravilno zalivati baštu: Saveti i iskustva

Redovnost zalivanja je promenljiva i može se kretati od potpunog izostanka zalivanja, preko zalivanja svakih nekoliko nedelja, do svakodnevnog zalivanja. Međutim, postoje metode koje mogu pomoći da lakše odredite koliko često je dovoljno zalivati baštu. Prateći vremenske uslove, unapređujući zemljište kako bi zadržalo više vlage, zalivajući dublje i redovno proveravajući nivo vlage u zemlji, možete doneti odluku o učestalosti zalivanja bašte povrća.

Tačan raspored zalivanja bašte sa povrćem uglavnom će zavisiti od vremenskih uslova, ali donekle i od tipa zemljišta. Temperatura i nivo prirodnih padavina će biti glavni spoljni faktori koji određuju koliko često bašti povrća treba zalivanja. Vrsta zemljišta takođe igra ulogu, jer peskovito zemljište brže odvodi vodu od drugih vrsta zemljišta i zahteva češće zalivanje. To može biti rešeno dodavanjem organske materije ili komposta, bilo inkorporacijom u zemljište ili postavljanjem kao malč na površinu, što će poboljšati sposobnost zemljišta da zadrži vlagu i činiti je dostupnom korenima biljaka duže vreme.

Tokom kišnih perioda, možda uopšte nećete morati zalivati, dok ćete tokom najtoplijih dana sredine leta možda morati zalivati svakodnevno ili svaki drugi dan usled visokih temperatura. Važno je pratiti vremensku prognozu kako biste doneli odluke o zalivanju. Takođe, možete nabaviti kišometar kako biste pratili količinu prirodnih padavina i razmisliti o sakupljanju što više kišnice.

Način zalivanja takođe određuje koliko često treba zalivati baštu sa povrćem. Pravilno zalivanje može značiti manje učestalo zalivanje, jer će povrće imati više koristi od dubljeg i ređeg zalivanja. Uobičajena greška pri zalivanju bašte je zalivanje površinski i plitko, što ne koristi biljkama i takođe znači češće zalivanje. Dobar zaliv će znatno smanjiti potrebu za čestim zalivanjem, a možete dodatno zadržati više vlage u zemljištu tako što ćete napraviti malč oko povrća, što će smanjiti isparavanje.

Zalivati baštu u odnosu na biljke

Poznavanje vašeg povrća je od suštinskog značaja kako biste odredili pravilnost zalivanja. Postoje biljke koje su tolerantne na sušu, ali takođe postoje biljke koje zahtevaju puno vode. Na primer, pasulj, cvekla, paradajz i tikvice zahtevaju dosta vode, a mnoge biljke će posebno tražiti više vode kada cvetaju ili razvijaju plodove. Posebno, biljke poput tikvica, bundeva, tikvica i paradajza traže puno vode kada plodovi rastu, dok mahunarke poput graška i pasulja razvijaju bolje mahune uz redovno zalivanje.

Daisy-Daisy/gettyimages

Leave a Reply