Moja bašta

Kreiranje vrta ispod zrelog stabla: Biljke koje uspevaju u senovitim uslovima

Kreiranje vrta ispod zrelog stabla: Biljke koje uspevaju u senovitim uslovimaKreiranje vrta ispod zrelog stabla: Biljke koje uspevaju u senovitim uslovima

Podizanje vrta oko kuće zahteva pažljiv izbor biljaka, posebno kada imate zrelo drvo koje stvara hlad i zahteva više sunca i vlage. Uklanjanje ovog divnog drveta nije opcija, ali ne brinite, postoje mnoge višegodišnje biljke koje možete koristiti kako biste stvorili atraktivan i skladan pejzaž ispod stabla, bez narušavanja korena drveta.

Vrtovi ispod stabala: Najbolje višegodišnje biljke za senovite Prostore

Savetujemo da prilikom kreiranja vrta ispod stabala izbegavate intenzivno kopanje i presađivanje, kako biste sačuvali zdravlje korenja drveća. Umesto toga, pažljivo odaberite biljke koje se dobro prilagođavaju senovitim uslovima i koje će doprineti lepoti vašeg vrta tokom godina. Dodavanje sloja organskog malča oko biljaka pomoći će u zadržavanju vlage, sprečavanju rasta korova i očuvanju stabilnosti temperature zemljišta. Takođe, redovno zalivanje biljaka tokom sušnih perioda i uklanjanje mrtvih lišća i cvetova pomoći će vašem vrtu da izgleda zdravo i sveže. Uz pažljiv izbor biljaka i redovnu brigu, možete stvoriti očaravajući vrt ispod vašeg voljenog stabla, pružajući mu istovremeno neophodnu negu i očuvanje.

Očuvanje lepote stabala: Najbolje biljke za hlad

Sibirski bugloss (Brunnera macrophylla)

Sibirski bugloss je višegodišnja biljka koja cveta pouzdano u regionima sa klimom zone 3. Njegovi srcoliki listovi sa belim venama privlače pažnju, ali prava lepota dolazi u proleće kada biljka procveta plavim cvetovima poput neba. Ova biljka će polako formirati koloniju koju možete koristiti kako biste popunili prostor ispod stabla ili presadili na drugi deo dvorišta.

Divlji đumbir (Asarum canadense)

Divlji đumbir je autohtona biljka koja uspeva bez mnogo nege. Njeni neupadljivi prolećni cvetovi nisu toliko zanimljivi koliko sami listovi u obliku srca. Ova biljka je odlična za područja sa jelenskom populacijom jer je odoleva njihovom interesovanju za hranu. Međutim, preporučuje se da se ova biljka sadi bez drugih biljaka u blizini, jer može suzbijati rast drugih biljaka u pejzažu.

Đurđevak (Convallaria majalis)

Ljiljan doline je otporna biljka koja oslobađa slatki miris u proleće. Njegovi sitni zvonoliki cvetovi izgledaju kao da pripadaju vrtu vile, ali ova biljka ima snažan rast i brzo će ispuniti prazne prostore u vrtu, uključujući tanak i tvrd zemljište ispod zrelih stabala. Za nešto drugačije, potražite roze varijantu koja proizvodi svetloroze cvetove.

Krvavi koren (Dicentra)

Biljke iz roda Dicentra pružaju interesantnu teksturu u pejzažu čak i kada ne cvetaju. Fino razdeljeni listovi su delikatni kontrast prema ružičastim cvetovima u obliku srca koji daju biljci ime. U područjima sa vrelim vremenom, biljka može ući u period mirovanja, ali ako to ostavi neželjeni prazan prostor ispod drveta, dodajte pticu kao ukras.

Ove predivne višegodišnje biljke će vam omogućiti da stvorite šarmantan vrt ispod vašeg stabla, bez narušavanja njegovog zdravlja. Uživajte u lepoti biljaka i drveća u savršenoj harmoniji!

beekeepx/gettyimages

Leave a Reply