Novi broj

Osvetljenje u kuhinji: 5 strategija dizajnera enterijera koje daju savršene rezultate

modern japandi mock up room interior design and decoration with green pastel counter and cabinet. wooden chair and twigs in vase. 3d rendering kitchen. high quality 3d illustrationmodern japandi mock up room interior design and decoration with green pastel counter and cabinet. wooden chair and twigs in vase. 3d rendering kitchen. high quality 3d illustration

Postizanje odlične atmosfere često se svodi na pametno osvetljenje.Upoznajemo vas sa 5 strategija za osvetljenje u kuhinji koje primenjuju poznati dijazneri enterijera

Ideje za osvetljenje kuhinje su važan deo svake uspešne šeme dizajna. Nudeći mnogo više od puke praktičnosti, dobra šema osvetljenja kuhinje je sama po sebi alat za ukrašavanje. Svetlost može učiniti da soba bude veća i prozračnija; može se igrati sa proporcijama i prikriti nepovoljne aspekte; i može radikalno da promeni raspoloženje:  od dramatičnog i okrepljujućeg do mekog i opuštajućeg.

Evo samo nekih ideja za osvetljenje u kuhinji i zlatnih pravila koja treba slediti kako biste doneli novu dimenziju i dubinu prilikom planiranja osvetljenja kuhinje.

Osvetljenje u kuhinji: osnovna pravila

Ova pravila osvetljenja u kuhinji i stručni saveti će vam pomoći da započnete svoje putovanje.

1. Razmislite o tome kako koristite svoju kuhinju

Svaka kuhinja ima svoje zahteve, pa je važno sebi postaviti nekoliko pitanja. Prvo, za šta se koristi prostor? Što je veći broj aktivnosti, osvetljenje treba da bude fleksibilnije. Zatim razmotrite glavne karakteristike koje biste želeli da istaknete, možda neke dekorativne kuhinjske police. Na kraju odaberite koje raspoloženje želite da postignete: da li želite da prostor bude otvoren ili intiman? I, naravno, razmislite o svim elementima koje biste želeli da umanjite, kao što je kanta za smeće ili neki neugledni kuhinjski uređaj. Na kraju, napravite fokusne tačke, ali ne previše jer će soba izgledati neuredno.’

2. Planirajte slojevitu šemu osvetljenja

Kako se raspored kuhinje razvija, počnite da razmišljate o osvetljenju, ne samo za potrebe sprovođenja instalacija, već i da biste mogli da rešavate probleme kako se planovi budu razvijali.

Kuhinje obično moraju da imaju osvetljenje za dnevne obaveze, raspoloženje, akcenat i dekorativno osvetljenje. Osvetljenje za rad je najpraktičnije i pokriva  oblasti kao što su prostor za pripremu, prostor za kuvanje i sudoper; osvetljenje za raspoloženje stvara različite atmosfere; akcentno osvetljenje osvetljava ključne karakteristike ili zone, dok je dekorativno osvetljenje privlačno i može jednostavno da unese malo karaktera.

3. Izaberite odgovarajuću toplotu osvetljenja

Izbor odgovarajuće toplote osvetljenja kuhinji je imperativ. Ona se meri u kelvinima (K). Idealno je 2.700K, što je topla bela; 3.000K je mnogo hladniji ton, dok je 1.000K toplina sveće.

Za kuhinju, odlučite se za hladno belo svetlo. To znači Kelvinov rejting od 3.000 do 4.500. Toplo, žuto svetlo sa nižim Kelvinovim ocenama bolje je za životni prostor nego za onaj u kome se priprema i kuva hrana.

4. Koristite dimere gde je to moguće

Ključ za podešavanje raspoloženja je korišćenje kontrole osvetljenja tako da se svaki efekat može pojedinačno regulisati. Na taj način možete da podešavate nivoe svetlosti.

5. Nemojte preopteretiti svoju kuhinju rasvetnim telima

Relativno je lako preterati pri izboru kuhinjskog osvetljenja, na kraju krajeva, to je tako fundamentalni aspekt dizajna kuhinje. U velikim kuhinjama otvorenog plana, promišljeno planirano osvetljenje može jednim potezom prekidača da transformiše okruženje iz funkcionalnog za svakodnevicu u privlačno za intimnu večeru. Ako ste u nedoumici, konsultujte stručnjake.

Foto: Victora Kovalchuk/GettyImages

Leave a Reply