Savet arhitekte

Savet arhitekte: Organizacija dnevne zone

Savet arhitekte: Organizacija dnevne zoneSavet arhitekte: Organizacija dnevne zone

U nastavku pogledajte kako je arhitekta rešio problem pregrađene dnevne zone. 

Pismo za savet arhitekte

Poštovana redakcijo,

Već dugo boravimo u ovom stanu, ali smo odlučili da unesemo malo promene i renoviramo dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, pa vas molimo za savet kako da ovaj deo stana učinimo što prijatnijim za boravak.

Ana M. iz Sombora

Savet arhitekte: Organizacija dnevne zone

Opis prostorija

 1. ULAZ 6,42 m2
 2. DNEVNI BORAVAK 17,88m2
 3. KUHINJA 8,27m2
 4. KUPATILO 4,00m2
 5. TRPEZARIJA 10,81m2
 6. SOBA 8,75m2
 7. SOBA 7,61m2
 8. SOBA 12,75m2
 9. HODNIK 2,27m2
 10. TOALET 2,00m2
 11. LOĐA 6,63m2

UKUPNO: 87,85m2

Savet arhitekte: Obratite pažnju na konstrukciju

Kada se planiraju značajnije promene u enterijeru, prvobitno se razmatra funkcija zidova. Već dugo je praksa da se unutrašnjost što manje pregrađuje i zatvara, kako bi se vazduh bolje kretao, a stan vizualno delovao prostranije. Ono što primećujemo u ovom primeru jesu uske pravougaone prostorije koje se formiraju na mestu kuhinje i trpezarije. Iako kvadraturom odgovaraju, ipak ne odaju utisak prostora u kojem je ugodno boraviti. Zidovi koji ih razdvajaju, nisu konstruktivno bitni za stabilnost objekta. Oni imaju samo funkciju pregrade, te ih se komotno možete osloboditi.

Savet arhitekte: Organizacija dnevne zone

Primer 1

Otvoren plan u organizaciji dnevne zone postao je nezaobilazan koncept zbog svojih mnogobrojnih prednosti, a odlika modernog stambenog prostora je upravo ta otvorenost, bez barijera. Zato, po našem mišljenju možete zadržati samo zid koji deli kuhinju od glavnog ulaza kako bi došao do izražaja ulazni hol. U ovom primeru ima dovoljno kvadratnih metara kako bi se to izvelo, dok u manjim stanovima nije neophodno odvajati ga pregradama. Trpezarija, zbog svoje jednostavne forme koju čine samo sto i stolice, može se posmatrati kao prostorija koja deli dnevni boravak od kuhinje, iako je vizuelno sve jedan prostor.

Savet arhitekte: Organizacija dnevne zone

Primer 2

Gabarit objekta, odnosno lođa koja delimično pomera dnevnu zonu u odnosu na trpezariju i kuhinju nam daje slobodu da na mestu nekadašnjeg zida formiramo zanimljivu pregradu. Često se prostorije odvajaju baš na ovaj način, kako bi se naglasila različita funkcija, ali ne i formirale zatvorene sobe. Takođe, lak način da uvedete zanimljiv i originalan element koji će stan učiniti modernim. Birajte tako da istovremeno bude dekorativna, ali i funkcionalna pregrada sa policama na koje možete odložiti različite predmete.

Jovy86/gettyimages

Leave a Reply