Moja bašta

Saveti stručnjaka za baštovanstvo: Kako ukloniti rozne izdanke sa ruže i zašto je to važno

Saveti stručnjaka za baštovanstvo: Kako ukloniti rozne izdanke sa ruže i zašto je to važnoSaveti stručnjaka za baštovanstvo: Kako ukloniti rozne izdanke sa ruže i zašto je to važno

Ruže su prelepe, ali mogu predstavljati izazove za baštovane. Jedan od takvih problema su izdanci, koji rastu iz korena biljke i mogu ugroziti zdravlje i vitalnost ruže. Uklanjanje rozih izdanaka nije jednostavan proces, ali pravilna metoda je ključna za rešavanje ovih nepoželjnih izdanaka.

Kako ukloniti rozne izdanke sa ruže i zašto je to važno?

Šta su izdanci? Kada kupujete i sadite ružu, primetićete drvenu izbočinu prema osnovi stabljike. To je mesto gde se gornji deo ruže, sorta koju ste izabrali, kalemi na koren biljke koji ostaje živ ispod zemlje. Pri dodavanju nove biljke u svoju ružinu baštu, ova izbočina treba da bude nivo sa zemljom ili malo iznad nje.

Rozni izdanci su izdanci koji rastu iz korena biljke umesto iz cvetnog dela biljke. Često nastaju kada se korenje ošteti tokom transporta, sadnje ili kada baštovan grubo uklanja korov oko ruže.

Kako izgledaju rozni izdanci? Rozni izdanci obično se pojavljuju iz zemlje nekoliko centimetara udaljeni od glavne biljke. Budući da izbijaju direktno iz korena biljke, izgledaju drugačije u odnosu na gornji deo ruže. Obično su svetlije boje, viši i tanji, mogu imati manje trnja i lišće će izgledati drugačije u odnosu na glavnu biljku. Vrlo je malo verovatno da će cvetati, a ako i cvetaju, cvetovi neće biti kao kod sorte koju ste kupili.

Budući da rozni izdanci brzo rastu, postoji rizik da će crpiti hranljive materije i vodu iz glavne biljke. To slabi ružu i na kraju je može ubiti ako izdanci nisu uklonjeni.

Kako ukloniti rozne izdanke? Kada primetite izdanak koji sumnjate da je rozni izdanak, pratite ga do osnove. Ako raste iznad mesta kalemljenja, to je legitimni deo ruže, ali ako nestaje u zemlji ispod toga, to je rozni izdanak. Ispravna identifikacija je ključna kako biste izbegli greške u uzgoju ruža.

Kako ukloniti rozne izdanke: Šta vam je sve potrebno?

Evo šta će vam biti potrebno:

  • Čvrste baštenske rukavice
  • Baštenska lopata
  • Makaze za orezivanje
  • Premaz za rane nakon orezivanja (opciono)
  • Đubrivo za ruže
  • Kompost

Kada imate pravu opremu, uklanjanje rozih izdanaka je jednostavan zadatak:

  1. Koristite baštensku lopatu da pažljivo uklonite zemlju ili kompost oko osnove ruže dok ne pronađete mesto gde izdanak izlazi iz korena.
  2. Čvrsto uhvatite rozni izdanak rukavicama i snažno povucite, kidajući ga od korena.
  3. Alternativno, uzmite oštre makaze za orezivanje i odsecite rozni izdanak odmah pri osnovi.

Uklanjanje rozih izdanaka je važan korak u održavanju zdravih ruža. Pravilno prepoznavanje i uklanjanje rozih izdanaka pomoći će vam da očuvate vitalnost i lepotu vaših ruža. Redovno proveravajte svoje ruže i brzo reagujte ako primetite rozne izdanke kako biste održali svoju baštu punu predivnih i zdravih biljaka.


Maryviolet/gettyimages

Leave a Reply