Saveti

Sledite svoj stil: Skandinavska jednostavnost

Skandinavski stil u enterijeri uzimaju uzor iz enterijera kakvi su popularni u Danskoj, Islandu, Švedskoj, Norveškoj i Finskoj. Milioni ljudi opremaju svoje domove na ovaj način. Sledi vodič za opremanje doma u skandinavskom stilu.

 

Skandinavska jednostavnost i dominacija bele boje 

Tepihe od zida do zida nikada nećete videti u sklopu skandinavskog dizajna, a u svim ovim enterijerima naći ćete drveni svetli pod. Beli zidovi te hladne sive i plave tkanine definitivno daju pravi skandinavski ambijent, međutim, često se koristi i vrlo šareni tekstil raznih uzoraka za jastuke, ćebad, tapete, pa i komade nameštaja poput naslonjača.

Prepoznatljiva na prvi pogled – Skandinavska jednostavnost 

Poznati po svojoj jednostavnosti, iskoristivosti prostora i lepoti, skandinavski enterijeri odišu stilom koji se bazira na funkcionalnosti, čistim linijama, besprekornoj izradi i nenametljivoj eleganciji. Velika pažnja poklanja se upotrebi prirodnog svetla i dobroj rasveti, a mnoge ove kuće karakterišu prigušeni zemljani tonovi i bela boja, kvalitetni materijali i minimalna količina dekoracije.

Biljke su uvek poželjne

Skandinavci vole funkcionalne prostore bez suvišnih detalja, stoga posebnu pažnju pridaju nameštaju za skladištenje raznih sitnica. Često koriste malobrojne dekoracije u obliku sveća koje prostoru daju toplinu, ili vaze sa sveže ubranim ili kupljenim cvećem. Saksije s biljkama takođe su svojevrstan nenametljivi ukras koji se u skandinavskom dizajnu često primenjuje.

Skandinavska jednostavnost podrazumeva minimalan kolorit

Ako se najbolje osećate u stanu projektovanom po principu otvorenog prostora, bogatom prirodnom svetlošću, i uvek birate nameštaj u hladnim bojama koji će vam trajati godinama, a kolorit je rezervisan samo za detalj, eventualno dva koji će razbiti monotoniju, onda je skandinavski sitli definitivno onaj u kojem ćete se osećati kao svoj na svome.

 

CreativaStudio/gettyimages

Leave a Reply