Moja bašta

Vaša zelena oaza

Uz malo truda, saveta iz stručnih časopisa, iskustva drugih baštovana, put do zelene oaze biće veoma jednostavan i lak.

 

Oni koji žive u kući i imaju svoje dvorište svakako da su privilegovani kad je reč o uživanju u zelenilu i predivnim cvetovima koji su počeli da pokazuju svoju raskošnu lepotu. No, to nikako ne znači da ovaj užitak ne mogu da priušte sebi i vlasnici stanova – tu su terasa i prozorska daska koje mogu da se ulepšaju cvećem u saksijama.

 

Muškatle su uvek IN

Idealno zemljište za sadnju pelargonija je lako, rastresito, peskovito i bogato organskim materijama. Ovo cveće ne voli preteranu vlagu, ali ipak ga morate zalivati redovno i to vodom odstajalom na sobnoj temperaturi. Prilikom zalivanja važno je da se izbegne kvašenje lišća.

 

Zelena oaza: Opojni mirisi

U vreme cvetanja puzavice orlovni nokti, cela bašta poprima izuzetno prijatan miris. Izvorna vrsta cveta u maju, Lonicera henryi sa žutim cvetovima od juna do jula, a hibridni kultivar Lonicera heckrottii od aprila do maja i ima ponovljeno cvetanje od septembra do oktobra.

 

Kao očuvati prolećno lukovičasto cveće?

Ako želimo da nas prolećno lukovičasto cveće obraduje i sledeće godine i ponovo procveta, svakog proleća nakon precvetavanja zumbula, lala, krokusa i drugog lukovičastog cveća, moramo da sačekamo da se lukovice potpuno obnove pre nego što ih izvadimo iz zemlje. Treba sačekati da se listovi potpuno osuše, jer je to znak da je biljka ušla u period mirovanja i lukovice se tek tada mogu vaditi. Treba ih čuvati na suvom i provetrenom mestu, najbolje u papirnim kesama do jeseni kada se ponovo sade. Ako neke vrste kao što su visibabe i krokusi ne vadimo, nego želimo da ostanu u travnjaku, ne treba kositi travu dok se listovi lukovica ne osuše.

 

Zelena oaza na prozoru

Petunija je darežljiva jednogodišnja biljka koja dobro uspeva i na suncu i na poluzasenjenim položajima i daje veliku količinu cveća od kraja maja do oktobra. Za žardinjere na prozorima i balkonima posebno su atraktivne padajuće petunije – surfinije. Za raskošno cvetanje ovih biljaka neophodno je da se redovno đubre i da zemljište bude uvek vlažno.

 

sagarmanis/gettyimages

Leave a Reply