Kuhinja

Pre/posle projekti: Transformacija staromodne kuhinje

Pre/posle projekti: Transformacija staromodne kuhinjePre/posle projekti: Transformacija staromodne kuhinje

Nema ništa poput osećaja kada se odlučite na renoviranje svoje kuhinje. To je prostor gde se priprema hrana, gde se okuplja porodica i prijatelji, i gde se stvaraju ukusni trenuci i sećanja. Renoviranje kuhinje može transformisati ovu ključnu prostoriju u vašem domu i doneti svežinu, funkcionalnost i estetiku koja odražava vaš lični stil.

Pre/posle: Pogledajte kako izgleda transformacija staromodne kuhinje

Pre: Transformacija staromodne kuhinje

U početku, kuhinja ove kuće zauzimala je zatvoreni prostor od oko 10 m². Koncentrisana oko nosivog zida, bila je raspoređen u obliku slova L, uobičajenoj konfiguraciji 1970-ih, ali koja ne maksimizira uvek prostor optimalno. Pored toga, soba je imala dvoja vrata – jedna su vodila do ulaza u kuću, druga do garaže – što je ograničavalo mogućnosti dizajna.

Prvobitno je kuhinja bila opremljena nameštajem od tamnog hrasta, tipičnim za 70-te, koji više nije ispunjavao očekivanja vlasnika u pogledu estetike i funkcionalnosti.

U originalnoj kuhinji, raspored aparata i skladišta bio je zastareo i nije odgovarao trenutnim potrebama ove porodice ili preferencijama dizajna.

Stara kuhinja je imala popločanu radnu ploču, u stilu 70-ih koji više nije odgovarao vlasnicima.

Posle: Moderna kuhinja u neutralnim tonovima

Vlasnici su želeli da imaju koristi od otvorenog prostora u dnevnoj sobi i trpezariji. Želeli su modernu kuhinju sa prirodnim tonovima.

Zid koji je odvajao kuhinju od dnevne sobe je srušen, što je omogućilo da se dva prostora spoje u jednu otvorenu celinu. Raspored kuhinje je takođe modifikovan da usvoji paralelni plan, sa dve police koje se oslanjaju na dva bočna zida, kako bi se maksimizirao prostor i izbegle ugaone jedinice koje se teško postavljaju.

Posebna pažnja je posvećena rasporedu različitih elemenata kuhinje kako bi se ispoštovao trougao aktivnosti (kuvanje, pranje i skladištenje). Postavljeno je ostrvo kako bi se stvorio harmoničan prelaz sa dnevnim boravkom i obezbedio prijatan prostor za obroke i aperitive.

Na kraju su uklonjena vrata koja vode do ulaza, dok su ona koja vode do garaže zadržana, što je omogućilo veću fleksibilnost u rasporedu nove kuhinje.

Nameštaj od hrastovog furnira, pruža prirodan izgled i ima završnu obradu visokog kvaliteta. Ovaj izbor je omogućio ne samo prelepo prilagođavanje nameštaja u njegovom rasporedu i estetici, već i izbor lokalnih materijala.

Dizajner enterijera je integrisao aparate u zidne jedinice. Otvorene police su dodate kako bi se kompozicija olakšala i pružila raznolikost dekoru. Pećnice su naslagane tako da izgledaju manje masivno, a vinski frižider izgrađen po meri na spoju između kuhinje i trpezarije na kraju ostrva/bara, kako bi se zadovoljila želja vlasnika za lakim pristupom tokom obroka.

Keramička radna ploča je izabrana zbog svoje izdržljivosti, čvrstoće i higijene, zadovoljavajući specifične potrebe vlasnika kuća koji vole da kuvaju. Sudoper je integrisan u radnu ploču sa posudom od nerđajućeg čelika prekrivenom keramikom za ujednačenu estetiku i lako čišćenje. Odabrana je teraco ploča da pruži suptilan uzorak i spoji boje drveta i radne ploče.

Pre i posle renoviranja: 3 primera transformacije kuhinje

TanyaSid/gettyimages